Friday 18 May 2018

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ


                Η Μ Ε Ρ Α    Μ Ν Η Μ Η Σ  Τ Η Σ   Γ Ε Ν Ο Κ Τ Ο Ν Ι Α Σ  Τ Ω Ν   Π Ο Ν Τ Ι Ω Ν

       Την Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018, στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας έγινε μια σημαντική εκδήλωση για τη Μέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Το αφιέρωμα ξεκίνησε με ομιλία της κ. Μαντώς Τοκατλίδου  ενώ ακολούθησε προβολή ταινίας με αναφορές στο ιστορικό της γενοκτονίας. Ακολούθησαν τραγούδια από τη χορωδία της Λέσχης Ποντίων Ν. Καβάλας με τη συνοδεία ποντιακής λύρας.
       Στη συνέχεια μαθητές κι εκπαιδευτικοί χόρεψαν ποντιακούς χορούς στην αυλή του σχολείου. Η γιορτή έκλεισε με λαχταριστά ποντιακά εδέσματα τα οποία είχαν προετοιμάσει το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου και οι γονείς των παιδιών.
        Οι μαθητές πήραν με βιωματικό τρόπο το μήνυμα της Μέρας αυτής που η αναγνώρισή της από τη Διεθνή κοινότητα αποτελεί ένα σημαντικό διακύβευμα για τον Ελληνισμό και είναι πτυχή της δικαίωσης των χιλιάδων κατατρεγμένων και εκδιωγμένων Ποντίων αδελφών μας που εκπατρίστηκαν από τον τόπο τους και πολλοί από αυτούς εξαναγκάστηκαν να αναζητήσουν νέο τόπο κατοικίας, αφού λεηλατήθηκαν οι περιουσίες τους, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εξολοθρεύτηκαν βιαίως.     
        Την εκδήλωση παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 19ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, καθώς και η Αντιπρόεδρος της Λέσχης  Ποντίων Καβάλας κα Τσουλφίδου Ματίνα.

         Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας, την αντιπρόεδρο κ. Ματίνα Τσουλφίδου, την υπεύθυνη της χορωδίας κ. Νούλη Καζαντζίδου, τα άτομα που συμμετείχαν στη χορωδία και τον κ. Τάσο Παυλίδη που τους συνόδευσε με τη λύρα του, που μας τίμησαν με την παρουσία και τη συνεργασία τους.



















No comments:

Post a Comment